A koptok bírálják az állami gyászintézkedéseket

Egyiptom, Kairó – Elégedetlenek az egyiptomi koptok az állami gyásszal. Úgy vélik, pápájuk halála után az átmeneti kormány és a katonai tanács is éppen csak, hogy részt vesz a keresztény kisebbség gyászában.

 

 Sokkolja az egyiptomi keresztény közösséget az állam szervek hozzáállása egyházi vezetőjük halálához. Kifogásolják, hogy az ideiglenes miniszterelnök, Kamal el Ganzuri és Tantaui tábornok ideiglenes államfő és egyben a katonai tanács feje az utolsók között fejezte ki részvétét, miközben az iszlamisták uralta parlament szinte elsőként kondoleált III. Senuda kopt pápa halála alkalmából.

Sok koptnak nem tetszik, hogy három nap szabadságot kaptak a gyászra és a temetésre ahelyett, hogy a kormány nemzeti gyászt hirdetett volna. Úgy vélik, ez a megkülönböztetés ronthatja az egyébként is feszült viszonyt az egyiptomi keresztények és a muzulmánok között. A koptok szerint az is kiábrándító, ahogyan az egyiptomi közmédia foglalkozik a kopt pápa halálával. Hiányolják a gyász jeleként a fekete sávot a képernyőről, azon pedig egyenesen felháborodtak, hogy az állami tévé semmiféle összeállítással nem készült III. Senuda halálára, annak ellenére, hogy hosszú ideje súlyos beteg volt a kopt egyházfő.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez