A háború „alvó” fegyverei pusztítottak Kongóban

Kongói Köztársaság, Brazzaville – Kongóban felrobbant egy fegyverraktár, több mint 200 ember meghalt. A károk egyelőre felbecsülhetetlenek. A helyiek szerint a kormány a felelős a történtekért, a fegyverraktár túl közel volt a sűrűn lakott területekhez.

 

„Katasztrófa történt” – mondták a helyiek, akik szerint a kormány nem tett semmit, hogy segítsen a robbanás után. Rengeteg ember mindenét elveszítette és sokan eltűnt családtagjait keresik a romok és törmelékek alatt. A tűzoltóknak sikerült a fegyverraktárnál eloltaniuk a tüzet, most külföldi szakemberek segítségével azon fáradoznak, hogy a környéken található másik fegyverraktár tűzvédelmét biztosítsák. Szakértők elmondták, hogy azon a telepen sokkal több a robbanásveszélyes, gyúlékony anyag, jobb nem belegondolni, hogy mi történne, ha az is lángra kapna.

Mpila negyed teljesen megsemmisült. A helyiek szerint a kormány felelőtlen volt, nem lett volna szabad megengednie, hogy olyan közel éljenek az emberek a katonai bázishoz. Brazzaville megtelt menekültekkel. Sokan még mindig nem tudják felfogni, mi történt velük, míg mások a kormány menesztését követelik. Nemzetközi fegyverszakértők elmondták, hogy a felrobbant raktárban tárolt, a polgárháború után begyűjtött aknákat és lőszereket eredetileg megsemmisítették volna, de a kormány ehhez nem járult hozzá.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez