Ugandai pofon Kadhafi volt nagykövetének

Uganda, Kampala – Az ugandai hatóságok megfosztották a líbiai nagykövetet a rangjától és eltávolították Líbia kampalai nagykövetségről. Az ugandaiak azzal indokolták döntésüket, hogy a Kadhafi rezsim idején kinevezett nagykövet „akadály” volt abban, hogy Uganda kapcsolatokat építsen ki az új líbiai vezetéssel.

 

 Az ugandai külügyminiszter, Okello Oryem azt mondta, a volt nagykövetet azért távolították el, hogy nemrégiben kinevezett utódja beköltözhessen a líbiai képviseletre. A régi nagykövetet nem toloncolják ki, maradhat az országban. Diplomáciai státuszát viszont elveszítette. Azt egyelőre nem tudni, hogy a volt nagykövet mit akar, maradni vagy hazatérni. A jelek szerint inkább maradna, mert attól tart, hogy otthon az élete veszélybe kerülhet.

Uganda és Líbiai szoros kapcsolatokat ápolt egymással, amikor Kadhafi volt hatalmon. A volt líbiai diktátor korábban sok pénzzel támogatta az ugandai vezetést. Uganda azon afrikai országok közé tartozott, amelyek nyíltan ellenezték a NATO beavatkozását Líbiában. Museveni a líbiai felkelés idején felajánlotta Kadhafinak, hogy menedéket nyújt számára Ugandában, de a líbiai diktátor nem élt a lehetőséggel. Uganda egyébként még nem nyitotta újra tripoli nagykövetségét. Diplomatái Tunéziában dolgoznak, onnan látják el líbiai teendőiket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez