Egy katasztrófa képei Kongóból (exkluzív)

Kongói Demokratikus Köztársaság, Kinshasa – Magyarországon még nem közölt fotókat kapott az AfriPORT a kongói elnök első számú bizalmasának halálát okozó balesetet követő mentésről. A felvételeket a repteret üzemetető uruguayiak készítették.

 

Korábban már beszámoltunk arról, hogy Augustin Katumba 48 éves volt, parlamenti képviselőként, illetve a kongói elnök egyik bizalmas tanácsadójaként dolgozott. A PPRD egyik alapító tagja. A politikust számos kritika érte, nem egyszer az ENSZ is bírálta. Például azért, mert sikerült elérnie, hogy bányászati cégei után ne kelljen adóznia. Az ENSZ egyik vizsgálóbiztossága kiderítette, hogy alvilági kapcsolatokkal is rendelkezett és komolyan hozzájárult a kongói természeti kincsek illegális kiaknázásához. Az ENSZ-ben többen is szorgalmazták, hogy hozzanak utazási szankciókat ellene és zárolják a bankszámláit, de erre soha nem került sor.

A Bukavuban dolgozó Nagy Sándor ezredes a balesetet követően azonnal a helyszínre sietett, és tanúja volt a mentésnek. Szerkesztőségünkkel közölte, Augustin Katumba halála komoly bizonytalanságot okoz az elnöki rendszerben, sokan őt tartották az ország valódi irányítójának, aki azonban nem a rivaldafényben, hanem inkább a háttérbe húzódva végezte munkáját. Kérdés, hogy ki fog az örökébe lépni. Szakértők szerint jó volna abban bízni, hogy ez új főtanácsadó egy „helyesebb” útra terelheti Kabilát, de a jelenlegi politikai helyzetben ez nem tűnik valószínűnek.

uruguay-congo_224340

uruguay-congo_224342

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez