Öt török kiszabadult Szudánban, de valaki hazudik

Szudán, Kartúm – Öt török mérnököt engedtek szabadon a darfuri lázadók, öt hónapja ejtették őket túszul – jelentette a SUNA szudáni állami hírügynökség.

 

A kiszabadult törököket repülővel vitték Kartúmba, hamarosan Törökországba szállítják őket. A mérnökök egy ivóvíz projekten dolgoztak Észak-Darfurban, El-Fasher közelében. A SUNA hírügynökség arról számolt be, hogy a törököket a szudáni különleges erők szabadították ki, de részleteket nem közölt az akcióról. A szudániak egyébként az Igazság és Egyenlőség Mozgalmat (JEM) gyanúsítják az emberrablással, de Darfur legnagyobb lázadó szervezete nem nyilatkozott az ügyben. A Nemzetközi Vöröskereszt ezzel szemben azt jelentette, hogy a törököket a szervezet egyik gépével szállították a fővárosba és a JEM lázadók a török nagykövetség diplomatáinak adták át a túszokat. A szudáni hadsereg katonai akciójáról nem tudnak semmit.

Darfur a világ egyik legveszélyesebb helye, ahol a lázadó szervezetek részben a túszejtésből élnek. A törököket szeptember 9-én rabolták el, amikor éppen Csádba tartottak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez