Hivatalos választási végeredmény Egyiptomban: elsöprő többségben az iszlamisták

Egyiptom, Kairó – A képviselői helyek majd 75 százalékát az iszlamisták szerezték meg. A legnagyobb frakciót a Muzulmán Testvériség pártja alakíthatja.

 

A hivatalos végeredmény kihirdetésével lezárult az egyiptomi törvényhozási választások hosszú procedúrája. A győzelmet a szavazatok 47 százalékával a Muzulmán Testvériség szerezte meg. A második helyen a szélsőséges szalafista mozgalom végzett, a voksok 25 százalékát kapták meg. A törvényhozás hétfőn tartja alakuló ülését. Szinte teljességgel kizárható, hogy a két iszlamista párt koalíciót kössön, mert jelentős elvi és ideológiai nézeteltérések vannak közöttük.

A törvényhozási választások november végén kezdődtek Egyiptomban. Az országot három nagy választási körzetre osztották, és mindegyikben más időpontban volt a voksolás. Minden körzetben két fordulót tartottak. Az már az első, november végi voksolás után kiderült, hogy a Muzulmán Testvériség jelentős bázissal bír. Meglepetésre azonban, nem egy világi párt, hanem a szélsőséges szalafista mozgalom jött be a második helyre.

Egyiptomban folytatódik a Mubarak- rendszer utáni átalakulás. A következő lépés az elnökválasztás lesz. Áprilisban kezdődik a jelölt állítás, és augusztusra lehet új államfője Egyiptomnak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez