Marhák miatt emberek a vágóhídon Dél-Szudánban

Dél-Szudán, Dzsuba – A dél-szudáni kormány katonákat vezényelt Piborba, hogy megfékezze az etnikai zavargásokat. Az ENSZ komoly aggodalmának adott hangot és jelezte, hogy több ezer ember menekült el a térségből a harcok miatt.

 

Az Orvosok Határok Nélkül szervezet munkatársai elmondták, hogy Piborban és környékén elkeserítő a helyzet. Rengeteg civil elmenekült. Pibor település egy része pedig megsemmisült. Az ENSZ „tragédiától” tart a térségben. A dzsubai vezetés 3000 katonát és 800 rendőrt vezényelt Piborba, hogy fenntartsák a rendet és a békét. Az ENSZ a civilek biztonsága miatt aggódik és elrendelte az evakuálásukat a városból.

Az etnikai zavargások a marhacsordák és a legelők feletti ellenőrzés miatt robbantak ki. A harcok jelenleg két törzs, a Murle és a Lou Nuer között dúlnak. Mindkét törzs marhatenyésztéssel foglalkozik. A Lou Nuer törzs tagjai december 30-án támadták meg Pibort és Lukangolt. Lukangolt gyakorlatilag felperzselték. A támadás előzménye, hogy a Lou Nuer „fehér serege” december 26-án közlemény adott ki, amelynek szerzői azzal fenyegetőznek, hogy kiirtják a Murle törzset, ha nem kapnak garanciát a marhacsordáik védelmére. A Lou Nuer törzs azzal vádolja a Murléket, hogy 2005- óta folyamatosan rabolják a jószágaikat. A Lou Nuer törzsnek a becslések szerint 6000 hadra fogható harcosa van, akik közül sok a fiatal gyerek.

Az ENSZ adatai szerint június óta 1000 ember halt meg a térségben a harcok miatt. A két törzs egyébként modern fegyverekkel és felszereléssel is rendelkezik. A harcosok GPS-el és műholdas telefonokkal kommunikálnak. Az ENSZ szerint a dzsubai vezetésnek időben kell lépnie, hogy megelőzze a katasztrófát.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez