Határzár és szükségállapot Észak-Nigériában

Nigéria, Maiduguri – Goodluck Jonathan nigériai elnök szükségállapotot rendelt el Észak-Nigéria egyes régióiban, ahol szinte mindennaposak a Boko Haram terroristaszervezet által elkövetett merényletek.

A szükségállapotot Nigéria négy régiójában, Yobéban, Plateau Stateben, Bornóban és Josban vezették be. A kameruni, csádi és nigeri határt pedig lezárták. A főváros környékén is hasonló intézkedéseket vezettek be. Maiduguriban jelenleg katonák és tankok járőröznek. A katonák folyamatosan érkeznek a városba – mondták a helyi lakosok a Reutersnek. A nigériai elnök emellett egy terrorelhárító egység felállítását is elrendelte. A szükségállapot azt jelenti, hogy a nigériai biztonsági erők új jogköröket kapnak. A katonák és rendőrök bárkit letartóztathatnak, és bármikor házkutatásokat hajthatnak végre. Goodluck Jonathan elnök felszólította a lakosságot, hogy működjön együtt a kormánnyal, hogy felszámolják a terrorizmust az országban.

A nigériai hatóságoknak a Boko Haram mellett az etnikai zavargások megelőzésére is figyelniük kell. A hétvégén Ebonyi régióban összecsapások törtek ki, amelyekben több mint 40 ember vesztette életét. A helyi rendőrség szóvivője azt mondta, hogy a harcok az Ezza és az Ezillo törzs tagjai között robbantak ki. A helyi hatóságok a zavargások után katonákat küldtek a régióba, ahol jelenleg pattanásig feszült a helyzet.

A szükségállapotot azután rendelték el Észak-Nigériában, hogy a Boko Haram terrorista szervezet több robbantásos merényletet is végrehajtott,a karácsonyi ünnepek idején. Egy hét leforgása alatt legalább 37 emberrel végeztek, 57-et pedig megsebesítettek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez