Etnikai zavargások Elefántcsontparton

Elefántcsontpart, Abidzsán – Etnikai zavargások törtek ki Elefántcsontparton. Az összecsapások az Abidji és a Malinke törzs tagjai között robbantak ki. Négyen meghaltak, 15-en pedig súlyosan megsebesültek.

 

 A zavargások akkor robbantak ki, amikor egy Malinke katona összeverekedett egy Abidji törzsből származó fiatalemberrel, akit később megölt. Az incidens az Abidzsán közelében található Sikensiben volt. A fiatalember halála után a szomszédos Katadjiben a helyi lakosok fellázadtak és megtámadták a hadsereg egyik helyőrségét. A harcokban egy katona meghalt. Sikensiben is zavargások törtek ki nem sokkal később, ahol az Abidji törzs fiataljai bandákba verődtek és a rivális Malinke törzs tagjai után indítottak hajtóvadászatot. A fiatalok egy Malinke férfit megkéseltek.

Outtara elnök beiktatásakor megígérte, hogy helyreállítja a rendet és a békét az országban. Szakértők szerint viszont a megbékélés még sokáig elhúzódhat. A mostani etnikai zavargások is azt jelzik, hogy az országban még mindig mélyek a politikai ellentétetek és a törzsi viszályok, ugyanis a Malinkék nehezen viselik el, hogy az egykoron lázadóknak tartott északi törzsek vették át a hatalmat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez