Hivatalosan is Kabila nyert Kongóban

Kongói Demokratikus Köztársaság, Kinshasa – A kongói Legfelsőbb Bíróság megerősítette, hogy az elnökválasztást Joseph Kabila nyerte meg. Kongóban az eredményhirdetések óta pattanásig feszült a helyzet, az ellenzék csalással vádolja az államfőt és táborát.

 

 A Legfelsőbb Bíróság elnöke, Jerome Kitoko azt mondta, hogy Kabila a szavazatok 48,95%-val megnyerte az elnökválasztást. Az ellenzéki pártok nem tudtak elegendő bizonyítékot felmutatni, az általuk emlegetett választási csalásokra, ezért a bíróság elutasította az ezzel kapcsolatos panaszokat. Az ellenzéki pártok felháborodással fogadták a Legfelsőbb Bíróság döntését, álláspontjuk szerint a testület csupán eszköz Kabila kezében a hatalom megőrzésére. A második helyen végzett Etienne Tshisekedi provokációnak nevezte a választási eredményeket és kijelentette, hogy saját magát tartja Kongó törvényes elnökének. Az ellenzéki pártok békés demonstrációra szólították fel a támogatóikat.

Kongóban november 28-án tartották meg a választásokat. A nemzetközi megfigyelők és az ellenzéki pártok többször is jelezték, hogy a voksolás nem felelt meg a nemzetközi normáknak és számos rendellenességet és csalást észleltek. A Carter Center is hasonló álláspontot képvisel a kongói választásról és annak előkészületeiről. A francia külügyminiszter szerint Kongóban a helyzet pattanásig feszült és arra szólította fel a politikai pártok vezetőit, hogy azonnal találjanak megoldást a politikai krízis békés rendezésére.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez