Előítéletek Dallasban

Afrikai bevándorlók egy csoportja aggódik Dallasban, hogy az ebolával megfertőződött libériai beteg férfi miatt ellenérzés fog kialakulni a közösségükkel szemben, és gúny tárgyává fognak válni. Szakértők szerint ez egy komoly probléma, amit nem lehet a szőnyeg alá söpörni.

Az egyes népcsoportokat kollektíven megbélyegző nézetek mindig a tudatlanságnak voltak köszönhetőek, és ellenük harcolni nagyon nehéz volt a történelem folyamán. Egy libériai férfi, aki Sekou-ként mutatkozott be elmondta, hogy már korábban is voltak arra utaló jelek, hogy bizonyos emberek kizárólag őket tekintik a betegségek hordozóinak, és elindult a városban egy egyfajta kiközösítési hullám.
Dallasban élő bevándorlók elmondták, hogy személy szerint rendkívül hálásak az Egyesült Államoknak, hogy befogadták őket. Ugyanakkor hozzátették, hogy jól megfigyelhető, hogy amióta az első, az USA-ban diagnosztizált beteg Thomas Eric Duncan felbukkant a kórházban, kevesebb lett a kézfogás, és több lett a tartózkodó és gyanakvó pillantás a közösségük irányába.

Elmondásuk szerint például a szomáliai népviseletben közlekedő asszonyokra újjal mutogatnak a városban, és többen rosszindulatú megjegyzésekről számoltak be. Társadalomtudósok szerint ez egy nagyon veszélyes tendencia, amivel foglalkozni kell, és idejében meg kell próbálni az elejét venni az értelmetlen és igaztalan szóbeszédeknek.

Kisiskolás gyermekek elmondták, hogy egyes társaik elkezdték őket „Ebola-gyerekeknek” hívni, míg az az öt gyerek, akik ismerték Duncant, átmenetileg felfüggesztették az iskolába járást.

A Dallas-eset ébresztette rá a hatóságokat arra, hogy a márciusban, Nyugat-Afrikában kezdődött járvány, miután végigsöpört Afrikán, elérheti az amerikai partokat is. Ennek kezelése a hatóságok dolga természetesen, de a társadalmi problémákat csak egy széleskörű összefogás és a tájékoztatás együttese képes csak megoldani.

Néhány amerikai politikus felszólította Barack Obamát, hogy tiltsa meg az utazást az ebola-sújtotta országokba. Ugyanakkor többen ezt elhamarkodott lépésnek tekintik. Egy regisztrált eset miatt egy kontinenst karanténba zárni nem lehet – mondják az ötlet ellenzői.

Egy 2010-es felmérés alapján közel kétmillió ember érkezett az Egyesült Államokba a szub-szaharai térségből.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez